9 april 2020

Wat is goedkoper: private lease of kopen?

  • Wat is goedkoper: private lease of kopen?
  • Wat is goedkoper: private lease of kopen?
Ben je van plan een auto te leasen, maar twijfel je nog of je daadwerkelijk goedkoper uit bent met private lease dan als je een auto koopt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Waarom private leasen?

Het grote voordeel van private lease is dat je in de nieuwste auto’s kunt rijden zonder dat je daarvoor je spaargeld hoeft aan te breken. Daarnaast betaal je maandelijks een bedrag waarmee alle kosten voor onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting zijn gedekt. Je betaalt alleen de brandstof en eventuele boetes zelf.
Helaas is de lease auto nooit helemaal jouw auto, want na de contractperiode, lever je de auto gewoon weer in. Tenzij je de mogelijkheid hebt om aan het einde van het contract de lease auto over te kopen.

Wil je toch liever een auto voor jezelf hebben? Laten we dan nagaan of dit ook daadwerkelijk goedkoper is.

Kosten private lease

Om een goede vergelijking te maken om te weten of je beter kunt kopen of leasen, gaan we eerst kijken naar de kosten die bij een lease contract zijn inbegrepen. In het maandbedrag zitten de volgende kosten voor de leaseprijs:

Reparatie en onderhoud

Bandenvervanging

All risk verzekering

Vervangend vervoer

Schadeherstel en glasreparatie

Pechhulp

Wegenbelasting

Afschrijving vervoer

Over al deze kosten hoef je je met een lease contract geen zorgen te maken. Je betaalt de leaseprijs per maand en deze kosten kunnen niet hoger uitvallen. Terwijl met het kopen van een auto, de kosten voor onderhoud elke keer een extra hap uit je portemonnee nemen.

Eigen risico bij schade

Wel is het zo dat er in elk lease contract een eigen risico van toepassing is. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade zullen de kosten voor jouw rekening zijn. Je betaalt dan de reparatiekosten tot het maximale afgesproken bedrag voor eigen risico. Bij de meeste lease aanbieders wordt € 300,- aan eigen risico gevraagd. Ook deze kosten maak je wanneer je de auto koopt en een all risk autoverzekering afsluit.

Kosten auto kopen

Als je een auto volledig koopt van je eigen geld, betaal je hier de nieuwprijs voor. Elke maand vermindert de waarde van je auto of je er nou in rijdt of niet. Daarom nemen we in de berekening ook de afschrijfkosten mee.

Vergelijking private lease vs kopen

Voor de vergelijking nemen we drie type lease auto’s met een 5-jarig lease contract voor 10.000 km per jaar. Voor de leaseprijs tonen we de meest voordelige private lease aanbiedingen op dit moment. De leaseprijs vergelijken we met de kosten van een nieuwe auto met verzekeringen voor een automobilist wonend in de provincie Utrecht. Voor de kosten per maand, is gebruik gemaakt van de rekentool van de ANWB.
Zie onderstaand de vergelijking leasen of kopen van een stadsauto, familie-auto en een elektrische auto.
Citroën C1
Kopen€ 228,- p/m
Leasen€ 209,- p/m
Verschil€ 19- p/m
Citroën C1
Kopen€ 228,- p/m
Leasen€ 209,- p/m
Verschil€ 19,- p/m
Opel Crossland X
Kopen€ 385,- p/m
Leasen€ 339,- p/m
Verschil€ 46,- p/m
Opel Crossland X
Kopen€ 385,- p/m
Leasen€ 339,- p/m
Verschil€ 46,- p/m
Renault Zoe
Kopen€ 446,- p/m
Leasen€ 379,- p/m
Verschil€ 67,- p/m
Renault Zoe
Kopen€ 446,- p/m
Leasen€ 379,- p/m
Verschil€ 67,- p/m

Conclusie: auto leasen of kopen?

Zoals te zien in de vergelijking, zijn de private lease prijzen van de drie type auto’s tientallen euro's per maand goedkoper dan wanneer je een auto koopt. Dit scheelt je op jaarbasis enkele honderden euro's per jaar. Private lease is dus per maand goedkoper dan kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen schaalvoordelen hebben bij de inkoop van de auto's.

Van die schaalvoordelen kan jij als consument weer profiteren! Als je dan ook de goedkoopste private lease aanbieding selecteert, weet je zeker dat je goedkoper private least dan koopt. Vind voor jezelf de beste en goedkoopste private lease aanbiedingen met de private lease vergelijker. Wij hebben beste private lease aanbiedingen van het hele internet in één overzicht voor je op een rij gezet.

Nieuwsoverzicht

28 september 2023

Krijg nu € 2.950 subsidie met elektrisch private lease

3 april 2023

Goedkoopste private lease occasion deals voor april

25 januari 2023

De populairste private lease auto’s van dit moment