Veelgestelde vraag

Private lease en het BKR

  • Private lease en het BKR
  • Private lease en het BKR
1
De BKR registratie

De BKR registratie

Een BKR-registratie komt om de hoek kijken bij alle abonnementen en leaseregelingen van boven de € 250,-. Omdat je met private lease een contract aangaat voor een lange periode met een betaling van een paar honderd euro per maand, is een BKR-registratie met private lease bijna onvermijdelijk.

Hoewel het BKR vaak in negatieve context voor komt, is een positieve registratie juist een teken van goed financieel gedrag. Met een positieve BKR-registratie laat je zien dat je je rekeningen altijd op tijd betaalt. Dit kan in je voordeel werken wanneer je een nieuwe lening aanvraagt. Daarnaast beschermt de BKR-registratie je tegen het aan gaan van te veel leningen. Een positieve registratie van een private lease auto is dus juist verstandig.

Veel mensen staan positief BKR-geregistreerd, bijvoorbeeld door een telefoon abonnement of creditkaart. Ook bij private lease gaat het om een positieve BKR registratie.

De private lease aanbieders in onze vergelijker zijn aangesloten bij het keurmerk private lease. Alle aangesloten partijen bij het keurmerk registreren de kredieten bij het BKR.

  • Icoon voordeelEen private lease contract wordt geregistreerd bij het BKR
  • Icoon voordeelEen positieve registratie beschermt jou als consument
  • Icoon voordeelEen negatieve registratie komt alleen voor bij wanbetalers

Auto leasen met negatieve BKR-registratie

Een BKR-registratie is in principe een positieve registratie. Je krijgt pas een negatieve BKR notering bij een betaalachterstand van een paar maanden. Zo zorgt een hypotheekachterstand van 3 maanden voor een negatieve BKR registratie. Voordat dit gebeurt, word je op de hoogte gebracht met waarschuwingen en herinneringen.

Of je een auto kunt leasen met een negatieve BKR-registratie, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, de maandprijs van de auto en de bereidheid van de private lease aanbieder. Ook kan je financiële situatie zijn veranderd sinds de negatieve BKR-notering. Een negatieve BKR-registratie zorgt er niet per definitie voor dat je geen auto kunt leasen als particulier. Wel zal dit moeilijker gaan.

2
Private lease zonder BKR

Private lease zonder BKR

Hoewel het niet aan te raden is, is het ook mogelijk om een private lease auto te krijgen zonder BKR registratie.

Deze vorm zonder het BKR heet ‘huurkoop’. Voor consumenten die geen betalingsachterstanden hebben, is dit nergens voor nodig: het BKR is er juist voor om consumenten te beschermen om niet te veel krediet te nemen. En huurkoop is bovendien erg duur (juist omdat het vaak de enige optie is voor consumenten met een negatieve BKR registratie). Er zijn in het enkele geval organisaties die geen registratie doen bij BKR, Dit is echter niet voordelig voor de meeste consumenten, want als je geen kredietachterstanden hebt, is een positieve BKR-registratie juist een bewijs van goed gedrag.

3
Private lease en hypotheek

Private lease en hypotheek

Hoewel een private leaseauto iets anders is dan een persoonlijke lening, ga je bij private lease wel een betalingsverplichting aan voor de duur van het contract. Bij het aanvragen van een hypotheek zal een hypotheekadviseur en bank kijken naar je maandelijkse kosten.

Ook de private lease auto is een vorm van maandelijkse kosten, en deze kosten worden meegenomen bij het bepalen van het maximum hypotheekbedrag. In vergelijking met een hypotheek gaat het (zeker bij kleinere auto’s) echter om een klein bedrag. De gevolgen voor een hypotheek zouden dan ook geen grote invloed moeten hebben op het maximale hypotheekbedrag.

Hoe wordt private lease geregistreerd?

Bij een private lease registratie wordt 65% van het leasebedrag meegenomen bij het BKR. Als je bijvoorbeeld een Volkswagen Polo leaset voor € 275,- per maand voor 36 maanden lang, gaat het om een registratie van € 6.435 (36 x € 275 x 65%)

In de praktijk gaan niet alle kredietverstrekkers gelijk om met maandelijkse kosten zoals een private lease auto. Als je dus op korte termijn van plan bent om een (nieuwe) hypotheek te nemen, is het goed eerst te overleggen met je hypotheekadviseur.