Veelgestelde vraag

Private lease en het BKR

  • Private lease en het BKR
  • Private lease en het BKR
1
De BKR registratie

De BKR registratie

Een BKR registratie komt om de hoek kijken bij alle abonnementen en lease regelingen. Veel mensen staan positief in het BKR, bijvoorbeeld met een telefoon inclusief abonnement. Ook bij private lease gaat het om een positieve BKR registratie.

De BKR registratie: Het BKR registreert alle kredieten boven de 250 euro. Hoewel het BKR vaak in negatieve context voor komt is een positieve registratie een teken van goed financieel gedrag. Een negatieve BKR registratie krijg je bij het niet betalen van kredieten. Zo zorgt een hypotheekachterstand van 3 maanden voor een negatieve BKR registratie. Het BKR heeft als doel consumenten te beschermen tegen overkreditering. Een positieve registratie van een private lease auto is dus juist verstandig. Vrijwel alle betrouwbare private lease aanbieders zijn aangesloten bij het keurmerk private lease. Alle aangesloten partijen bij het keurmerk registreren de kredieten bij het BKR.

  • Icoon voordeelEen private lease contract wordt geregistreerd bij het BKR
  • Icoon voordeelEen positieve registratie beschermt jou als consument
  • Icoon voordeelEen negatieve registratie komt alleen voor bij wanbetalers

2
Private lease zonder BKR

Private lease zonder BKR

Hoewel het niet aan te raden is, is het ook mogelijk om een private lease auto te krijgen zonder BKR registratie.

Deze vorm zonder het BKR heet ‘huurkoop’. Voor consumenten die geen betalingsachterstanden hebben, is dit nergens voor nodig: het BKR is er juist voor om consumenten te beschermen om niet te veel krediet te nemen. En huurkoop is bovendien erg duur (juist omdat het vaak de enige optie is voor consumenten met een negatieve BKR registratie). Er zijn in het enkele geval organisaties die geen registratie doen bij BKR, Dit is echter niet voordelig voor de meeste consumenten, want als je geen kredietachterstanden hebt, is een positieve BKR-registratie juist een bewijs van goed gedrag.

3
Private lease en hypotheek

Private lease en hypotheek

Hoewel een private leaseauto iets anders is dan een persoonlijke lening, ga je bij private lease wel een betalingsverplichting aan voor de duur van het contract. Bij het aanvragen van een hypotheek zal een hypotheekadviseur en bank kijken naar je maandelijkse kosten.

Ook de private lease auto is een vorm van maandelijkse kosten, en deze kosten worden meegenomen bij het bepalen van het maximum hypotheekbedrag. In vergelijking met een hypotheek gaat het (zeker bij kleinere auto’s) echter om een klein bedrag. De gevolgen voor een hypotheek zouden dan ook geen grote invloed moeten hebben op het maximale hypotheekbedrag.

Hoe wordt private lease geregistreerd?

Bij een private lease registratie wordt 65% van het leasebedrag meegenomen bij het BKR. Als je bijvoorbeeld een Volkswagen Polo leaset voor € 275,- per maand voor 36 maanden lang, gaat het om een registratie van € 6.435 (36 x € 275 x 65%)

In de praktijk gaan niet alle kredietverstrekkers gelijk om met maandelijkse kosten zoals een private lease auto. Als je dus op korte termijn van plan bent om een (nieuwe) hypotheek te nemen, is het goed eerst te overleggen met je hypotheekadviseur.