18 augustus 2020

Op vakantie met je private lease auto

 • Op vakantie met je private lease auto
 • Op vakantie met je private lease auto
Met het regelen van je private lease auto heb je overal aan gedacht: een leuke auto, betaalbare maandprijs, voldoende aantal kilometers per jaar. Maar wacht even, wat als je op vakantie wilt gaan met je auto? Juist, daar had je niet over nagedacht. Je mag met je lease auto naar het buitenland, maar dit kan wel invloed hebben op je kilometerbundel. Ook is er aantal zaken die je vooraf moet checken. We bespreken ze in dit artikel.

Op vakantie met je huidige lease auto

Voordat je een private lease contract aangaat spreek je af hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. De meest voordelige keuze is vaak 10.000 kilometers voor een contractduur van 60 maanden. Dit is een prima aantal kilometers voor korte afstanden, maar daar kom je snel overheen als je ook op vakantie wilt met de auto.

Het is handig om vooraf te checken hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden en of je hiermee over je kilometerbundel gaat.

Opties op vakantie met je lease auto

Wil je op vakantie met je private lease auto en denk je over je kilometerbundel heen te gaan? Kortweg zijn er twee opties als je over je kilometerbundel heen gaat. We bespreken ze onderstaand.
 1. Bijbetalen

  Na elk jaar wordt de kilometerstand van de leaseauto bekeken. Heb jij door je vakantie dat jaar meer gereden dan het maximaal afgesproken aantal kilometers? Dan betaal je per meerkilometer extra.

  In je contract staat hoeveel de meerkilometerprijs is. De meerkilometerprijs ligt gemiddeld tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer.

 2. Kilometerbundel aanpassen

  Ben jij van plan vaker met je auto op vakantie te gaan of verre ritjes te maken? Mogelijk is het dan interessanter om tussentijds je kilometerbundel te verhogen.

  Door je kilometerbundel te verhogen wordt je maandbedrag aangepast volgens de kilometerprijs die daarbij past. In je contract vind je de tabel met de prijzen terug. Houd hierbij wel rekening dat je vaak ook direct het verschil in maandprijs van de voorgaande maanden in één keer moet betalen.

Op vakantie met een andere of grotere lease auto

Wil jij niet bijbetalen, je kilometerbundel aanpassen of heb je gewoon behoefte aan een andere auto voor de vakantie? Dan kan je altijd nog navraag doen bij de leasemaatschappij of je tijdelijk een andere auto kan krijgen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Een alternatief is om een huurauto te nemen. Een huurauto is best prijzig. Het is dus zeker de moeite waard om eerst navraag te doen bij de leasemaatschappij naar de opties.

Lease jij je auto bij ANWB? Dan kan je met ledenkorting een huurauto nemen bij Hertz of Sunny Cars.

Naar het buitenland met je lease auto

Je mag met je lease auto gewoon naar het buitenland, zolang dat land niet is uitgesloten op het internationale verzekeringsbewijs. De landen waar je naar toe mag, staan op de groene kaart die je bij je lease auto hebt ontvangen.

Voor een aantal landen heb je een buitenlandverklaring nodig. Dit is een verklaring van de leasemaatschappij dat jij als bestuurder bent gemachtigd om in de auto te rijden. Dit wordt gevraagd omdat de lease auto niet op jou naam staat.

Let wel op dat er geen negatief reisadvies is gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor landen of gebieden waar een kleurcode oranje of rood reisadvies geldt, ben je niet verzekerd.

Pech in het buitenland

Heb je autopech in het buitenland? Zorg eerst dat je in veiligheid bent. Bel vervolgens de leasemaatschappij om toestemming te vragen voor een reparatie. Zij bepalen bij welk bedrijf je dat mag laten doen.

Meestal moet jij de kosten hiervoor voorschieten. Als het om een hoog bedrag gaat, kan je meestal in overleg met de leasemaatschappij wat regelen.

Vervangend vervoer

Standaard zit er in het leasecontract geen vervangend vervoer in het buitenland opgenomen. Dit kan je voor een meerprijs bij je contract afsluiten.

In Nederland zit dit er wel standaard bij in en is de regel binnen 72 uur. Ben je vaak in het buitenland? Dan is het aan te raden dit voor een meerprijs bij je contract af te sluiten of te wijzigen.

Tips voor vertrek

Om onbezorgd op vakantie te gaan, hebben we nog een paar laatste tips voor vertrek:

Checks vooraf: bandenspanning, oliepeil, koel- en ruitenwisservloeistof, of bel de leasemaatschappij voor een extra controle bij de garage.

Zoek vooraf uit of je vignetten en/of milieustickers nodig hebt voor de landen waar je doorheen reist.

Check ook of je bepaalde spullen verplicht in je auto moet hebben. Zo is het in sommige landen verplicht om een alcoholtest en/of veiligheidshesje bij je te hebben.

Neem een extra sleutel mee

Ga je met een caravan of aanhanger van +750 kg? Check of je voor bepaalde landen een speciale groene kaart moet aanvragen. Dit is het geval in Duitsland, Polen, Kroatië, Portugal en Spanje.

Gepland onderhoud

Ook iets om mee rekening te houden is een geplande onderhoud. In het onderhoudsschema staat wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. Als dit gepland staat als je in het buitenland bent, is de voorwaarde dat je met het voertuig niet meer dan 1.000 kilometer in het buitenland rijdt. Lukt dit niet? Overleg dan met de leasemaatschappij.

Nieuwsoverzicht

28 september 2023

Krijg nu € 2.950 subsidie met elektrisch private lease

3 april 2023

Goedkoopste private lease occasion deals voor april

25 januari 2023

De populairste private lease auto’s van dit moment