Veelgestelde vraag

Kilometers private lease

 • Kilometers private lease
 • Kilometers private lease
1
Kilometerbundel private lease

Hoe kies ik mijn private lease kilometerbundel?

Eén van de belangrijkste keuzes voor het afsluiten van je leasecontract is het vastleggen van je kilometerbundel. Het is belangrijk om hier een goede inschatting van te maken en je niet te veel te laten leiden door de prijs.

De maandprijs is het goedkoopst met een kilometerbundel tot 10.000 kilometers, maar als je hier elk jaar overheen komt kan dit behoorlijk prijzig uitpakken met de betaling van de meerkilometerprijs.

Wat zijn de kilometerbundels private lease?

Over het algemeen heb je met private lease de keuze uit de volgende kilometerbundels:

 • - 0 - 10.000 km
 • - 10.000 - 15.000 km > meest gekozen
 • - 15.000 - 20.000 km
 • - 20.000 - 25.000 km
 • - 25.000 - 30.000 km

Tips om je kilometerbundel te bepalen

 1. Heb je nog niet eerder met een eigen auto gereden? Dan is de bundel tot 15.000 kilometers het meest aanbevolen. Gemiddeld rijdt een Nederlander ongeveer 13.000 kilometers per jaar.
 2. Heb je momenteel een eigen auto? Ga dan na hoeveel jij daarmee per jaar rijdt. Door bijvoorbeeld je huidige kilometerstand met de begin kilometerstand te vergelijken. Of vergelijk de kilometerstanden die op je APK-formulieren staan.
 3. Verwacht je net rond het maximale aantal kilometers van de bundel te zitten? Kies dan voor een hogere kilometerbundel.
 4. Houd bij het bepalen van je kilometerbundel niet alleen rekening met woon-werkverkeer, maar ook met weekendjes weg en vakanties met de lease auto.

2
Overschrijding kilometers leaseauto

Hoe zit het met private lease bij meer kilometers?

Na elk jaar en aan het einde van de leaseovereenkomst wordt gekeken hoeveel kilometers je hebt gereden. Rijd je meer kilometers dan binnen de afgesproken bundel? Dan betaal je een extra bedrag per gereden kilometer. De meerkilometers worden dan verrekend met de meerkilometerprijs die in je contract staat vastgelegd. De meerkilometerprijs ligt gemiddeld tussen de € 0,05 en € 0,16 per extra gereden kilometer.

Extra kilometers bij Athlon

Naast je maximale kilometerbundel, krijg je bij Athlon private lease als enige aanbieder gratis 500 kilometers extra per jaar.

Kilometerbundel verhogen

Denk je vaker over het maximale aantal kilometers van je leaseauto te gaan? In dat geval kan het verstandig zijn om je kilometerbundel te verhogen. Het verschil in maandprijs wordt dan verrekend met de voorgaande maanden.

Bij de meeste aanbieders kan je dit alleen na een jaar aanpassen en bij sommige, zoals bij Justlease, kan je de kilometerbundel zelfs elk kwartaal aanpassen. Houd er wel rekening mee dat je deze verrekening in één keer moet terugbetalen.

3
Minder kilometers private lease

Hoe zit het met private lease bij minder kilometers?

In principe krijg je geen geld terug als je minder kilometers hebt gereden. Hier is wel één uitzondering op in de private lease voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. Als je één of meer jaren hebt bijbetaald voor de meerkilometers, maar aan het einde van het contract toch binnen de kilometerbundel bent gebleven, krijg je de kosten die je hebt betaald voor de meerkilometers terug.

Bij enkele aanbieders zoals Athlon en ANWB, krijg je ook na elk jaar geld terug als je minder kilometers hebt gereden. Dit geldt alleen niet wanneer je al voor de laagste kilometerbundel hebt gekozen.