23 februari 2021

De 5 dingen die je wilt weten voordat je een leasecontract afsluit

  • De 5 dingen die je wilt weten voordat je een leasecontract afsluit
  • De 5 dingen die je wilt weten voordat je een leasecontract afsluit
Ben je je aan het oriënteren op een private lease auto? Of misschien ben je al de ideale leaseauto tegengekomen. Mogelijk zit je met nog wat vragen. Want hoe zit het bijvoorbeeld met die kilometerbundel. Wat als je niet de juiste hebt gekozen, kan je dit nog aanpassen? Of wat nou als je wordt ontslagen, kan je het contract dan kosteloos opzeggen? We geven je antwoorden op de 5 belangrijkste vragen die je wilt weten voordat je een leasecontract afsluit.
Goed om te weten, is dat de antwoorden die je hier leest, gelden voor de lease aanbiedingen op deze website. Op Private Lease Aanbiedingen vergelijk je alleen het aanbod van aanbieders die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit geeft je zekerheid voor eerlijke contractvoorwaarden. De voorwaarden zijn daarom grotendeels hetzelfde bij elke aanbieder, alleen in het voordeel voor de klant kunnen aanvullende voorwaarden nog wel eens verschillen.

1. Hoe zit het de kilometerbundel?

Een belangrijke keuze bij het aanvragen van je leasecontract, is het bepalen van je kilometerbundel private lease. Je legt de kilometerbundel in principe voor een lange periode vast. Je wilt niet te veel kilometers overhouden, maar ook niet te weinig.

Wat als ik mijn kilometerbundel overschrijd?

Na elk jaar, en aan het einde van de contractperiode wordt gekeken of je binnen de kilometerbundel bent gebleven. Bij het overschrijden van de kilometerbundel, betaal je voor elke extra kilometer buiten je bundel het tarief voor de meerkilometerprijs. Dit tarief staat in je contract vastgelegd. De meerkilometerprijs ligt vaak tussen de € 0,05 en € 0,16.

Wat als ik minder kilometers rijd?

Bij minder kilometers krijg je in principe geen geld terug, tenzij je één of meer jaren hebt bijbetaald voor de meerkilometers en aan het einde van je contract toch binnen de kilometerbundel bent gebleven. Je krijgt dan de kosten die je hebt betaald voor meerkilometers terug.

Toch zijn er enkele private lease aanbieders die jou wel geld teruggeven als je aan het einde van het contract minder kilometers hebt gereden. Dit zijn Athlon en ANWB.

Kan ik mijn kilometerbundel tussentijds aanpassen?

Bij de meeste aanbieders in onze vergelijker heb je na elk jaar de mogelijkheid om je kilometerbundel aan te passen naar een hogere bundel of juist lagere bundel. Bij JustLease kan je dit zelfs elk kwartaal aanpassen. Alleen wanneer je direct via een automerk least, zoals Citroën, is het tussentijds aanpassen van je kilometerbundel niet mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat je na de wijziging voor een hogere bundel, het verschil in maandprijs met terugwerkende kracht in één keer terug moet betalen.

2. Hoe zit het met schade bij een lease auto?

Als je met de lease auto schade maakt die niet op een ander verhaalbaar is, betaal jij voor de kosten. Je ontvangt bij private lease standaard een all risk verzekering dus je betaalt nooit meer dan het maximale eigen risico. En is het schadebedrag lager dan het eigen risico? Dan hoef je alleen het schadebedrag te betalen.
Vaak sluit je een leasecontract af met een eigen risico tot € 300,-. Voor een meerprijs per maand kan je dit bedrag bij de meeste aanbieders verlagen naar bijvoorbeeld € 150,- eigen risico.

3. Hoe zit het schadevrije jaren private lease?

Tijdens de leaseperiode bouw je schadevrije jaren op. Aan het eind van je contract kan je een verklaring schadevrije jaren opvragen bij elke lease aanbieder.

Maar heb je nu schadevrije jaren opgebouwd met je eigen auto of vorige lease auto, en wil je deze meenemen in het leasecontract? Dan kan je deze vaak ook bij je leasecontract inbrengen. Via elke aanbieder in onze vergelijker, met uitzondering van leasen direct via een automerk, kan je je schadevrije jaren private lease meenemen.

Hiervoor moet je wel zelf actie ondernemen. Zo zal je op tijd moeten aangeven dat je je schadevrije jaren in het leasecontract wilt inbrengen. Je schadevrije jaren zal je dan bij je laatste verzekeraar moeten opvragen.

4. Heeft private lease gevolgen voor een lening of hypotheek?

Omdat je met private lease BKR wordt geregistreerd, kan dit gevolgen hebben voor een nieuwe lening of hypotheek.

Voor private lease wordt namelijk 65% van het totale leasebedrag over de gehele contractperiode geregistreerd. Dit kan gevolgen hebben voor het maximale bedrag dat je voor bijvoorbeeld een hypotheek kan ontvangen.
Dus denk jij op korte termijn een grote lening of hypotheek aan te vragen? Dan is ons advies om nog even te wachten met het aangaan van een leasecontract. Sluit het leasecontract af nadat je die grote lening of hypotheek hebt afgesloten.

5. Kan ik het private lease contract eerder opzeggen?

Als je je contract eerder wilt opzeggen, zal je ermee rekening moeten houden dat je een opzegvergoeding moet betalen.
De opzegvergoeding is in het meest gunstige geval 20% van de totale resterende maandbedragen en in het minst gunstige geval 50% van de resterende maandbedragen.
Voor deze berekening houden de meeste aanbieders rekening met de meest voordelige berekening voor de klant. Dat wil zeggen dat je minder hoeft te betalen als je vanaf het begin voor een kortere looptijd had gekozen. Er wordt dan rekening gehouden met de leaseprijs van de looptijd wanneer je meteen had gekozen voor het aantal maanden dat hoort bij de looptijd tot het moment van opzegging.

Wanneer kan ik mijn contract wel kosteloos opzeggen?

Bij bijzondere omstandigheden, zoals bij overlijden, kan je het contract altijd kosteloos opzeggen. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het contract alleen op de naam van de overleden persoon staat. Dit geldt niet wanneer het contract door twee personen is ondertekend.

Daarnaast kan je bij enkele aanbieders waaronder ANWB, Athlon, Auto.nl en Univé het contract kosteloos opzeggen wanneer je niet aan de betaalverplichting kan voldoen. Dit is bij gedwongen ontslag en een echtscheiding.

Nieuwsoverzicht

21 mei 2021

Goedkoop leasen met de top 3 goedkoopste private lease auto's

Toyota Yaris Hybrid
8 april 2021

De voordelen van een hybride auto leasen

23 februari 2021

De 5 dingen die je wilt weten voordat je een leasecontract afsluit